Sommer og ferie gir etterlengtet avkobling – men også økt risiko for datainnbrudd og digitale angrep. Her er hva du og dine ansatte bør tenke på for å holde både ferien og jobben trygg.
Når hodet er i feriemodus, er det lett å bli litt mindre oppmerksom – og det vet cyberkriminelle å utnytte. Mange bedrifter opplever økt risiko i sommermånedene fordi ansatte kobler seg til fra usikre nettverk, bruker private enheter eller lar seg lure av godt kamuflerte phishing-angrep. Her er våre beste råd for å unngå feriefellen.
1. Vær kritisk til ukjente nettverk
Fristelsen til å koble seg på gratis Wi-Fi på hotell, flyplasser eller kafeer er stor, men disse nettverkene kan være usikre eller satt opp for å fange opp data.
Tips:
- Unngå å bruke usikrede nettverk for jobbrelaterte aktiviteter.
- Bruk en sikker tilkobling, som for eksempel VPN, hvis du må logge inn på jobbsystemer eller andre viktige tjenester. Det beskytter informasjonen din mot å bli snappet opp.
- Deaktiver automatisk tilkobling til trådløse nettverk.
2. Bruk flerfaktorautentisering (MFA)
Dersom passordet ditt skulle komme på avveie – noe som skjer oftere enn man tror – er MFA et viktig sikkerhetsnett. Sørg for at alle kontoer du bruker har dette aktivert, spesielt jobbrelaterte tjenester som Microsoft 365.
3.Hold enhetene oppdatert
Mange sikkerhetshull skyldes programvare som ikke er oppdatert. Det gjelder både telefoner, nettbrett og PC-er. Husk at også apper må oppdateres.
Tips: Skru på automatisk oppdatering før du reiser.
4. Vær varsom med deling i sosiale medier
En oppdatering fra strandstolen kan være hyggelig – men det kan også være en åpen invitasjon til både innbrudd i hjemmet og digitale angrep. Informasjon om reiseplaner og fravær kan utnyttes både fysisk og digitalt.
5. Unngå å lade i offentlige USB-porter
Offentlige ladestasjoner på flyplasser, togstasjoner og hoteller kan i verste fall brukes til å overføre skadelig programvare eller hente ut data fra enheten din – kjent som juice jacking.
Tips:
- Bruk alltid egen lader og støpsel i vanlig stikkontakt.
- Unngå å bruke andres ladekabler eller USB-porter du ikke stoler på.
- Et lite nød-batteri (powerbank) kan være et tryggere alternativ.
6. Vær ekstra forsiktig med e-post og meldinger
Phishing-forsøk blir stadig mer avanserte – og ofte mer vellykkede når vi er uoppmerksomme. Sjekk alltid:
- Avsenderens e-postadresse
- Språket og tonen i meldingen
- Om det haster unormalt mye
Er du i tvil? Ikke klikk. Spør IT-avdelingen eller avsenderen først.
7. Meld fra om sikkerhetshendelser – selv på ferie
Hvis du mister mobilen, mistenker virus, eller klikker på noe du ikke burde – si ifra så raskt som mulig. Jo tidligere det blir oppdaget, jo lettere er det å begrense skade.
God sommer – og trygg ferie!
Sikkerhet på ferie handler ikke om å være paranoid, men om å være forberedt. Ved å følge noen enkle råd kan du nyte ferien med lavere risiko – både for deg selv og bedriften.
Hilsen alle oss i Sodvin – vi passer på mens du lader batteriene.