Hvert år på denne tiden får vi som regel mange spørsmål om både strømpriser og nettleie. Tiden er inne for å iverksette noen konkrete tiltak rundt forbruk, strøm, miljø og utgifter. Å ha en trygg og forutsigbar strømavtale hjelper mye, men det er også enkle tiltak du selv kan gjøre for å holde strømregningen nede.  

Kort forklart så ligger årsaken bak de høye strømregningene i det kalde været, den lave vindkraftproduksjonen og ikke minst situasjonen i Europa. Til sammen fører dette til en høyere strømregning. Men for å få en bedre forståelse må vi se litt nærmere på historiske tall og svingninger de siste årene. 

Vi må tilbake til rundt 2019 for å se noen av de samme snittprisene som vi gjør akkurat nå. Denne prisoppgangen skyldes til dels et svært unormalt 2020 med tanke på overskudd av vannkraft og et varmt vær i store deler av landet. Det førte til rekordlave snittpriser for året og vi må faktisk så langt tilbake som rundt år 2000 for å se tilsvarende lave tall.  

Vi så en snittpris på rundt 10 øre i 2020 og hadde perioder med negative strømpriser, noe som aldri har skjedd før. I tillegg hadde vi Norges varmeste år noen sinne, som påvirket etterspørselen etter strøm. Det vi så i starten av 2021 var med andre ord en overgang til en mer normal kraftbalanse og normale prisnivåer.  

Les også: Hva er forskjellen på strøm og nettleie? 

Strømsparende tiltak du kan gjøre nå 

Bortsett fra å trekke fra gardinene, slippe solen inn og ta på deg varme klær finnes det smarte og enkle tiltak for å raskt og effektivt redusere strømkostnader.  

I et strømforbruk for en typisk husholdning, vil omtrent 60 prosent av strømmen brukes på oppvarming.

Det er derfor naturlig å se nærmere på den største energikilden når man forsøker å senke energiforbruket. Deretter kommer vanligvis varmtvann og belysning inn på listen. Under følger en kjapp liste over tiltak for både kort og lang sikt. 

  1. Start med å regulere komfort-temperaturen hjemme. Et sted mellom 19 og 22 grader er normalt som innetemperatur.

  2. Sett opp smart tidsstyring av temperatur, eksempelvis via WiFi-kontakter eller panelovner med innebygd funksjonen for dette. Husk å reduser varmen i rom som sjeldent er i bruk.

  3. Senk temperaturen om natten for hele hjemmet. Justeres temperaturen ned med rundt 5 grader i 8 timer, og strømforbruket reduseres med rundt 10% i året, det er verdt å ta med!

  4. Reduser bruken av avtrekksvifter som går på baderom og kjøkken på vinterstid. 

  5. Invester i isolasjon. Langsiktige tiltak for å redusere varmetap kan være etterisolering av tak og vegger, eller utskiftning av gamle vinduer. Planlegger du en større oppusning av huset vil det være verdt å få profesjonell vurdering av isolasjonsgrad og tiltak. 

  6. To andre langsiktige og effektive tiltak er installasjon av varmepumpe og solcelleanlegg. En synergi som gir ren strøm og effektiv oppvarming. I tillegg får du et godt, stabilt og lunt inneklima. Har du i dag en gammel peis med liten radius på varmen vil du fort merke forskjellen.

  7. Utskiftning av lister i dører og vinduer kan spare mye på varmen. 

  8. Varmtvann utgjør som nevnt en stor del av forbruk og energi. Ordet sparedusj høres kanskje ikke spesielt spennende ut, men kan være gull verdt å installere.

  9. Ønsker du å følge forbruket i sanntid for å avdekke høye forbruksmønster finnes det teknisk utstyr for dette, slik som forbrukskontakter. Det er også mulig å installere en smartenhet i HAN-kontakten på den nye AMS-måleren i strømskapet ditt. Husk da at tilgangen ofte må åpnes av netteier.

  10. Det kan være verdt å se om du kan oppgradere abonnement ditt, også hos din egen strømleverandør.