Visste du at robotstøvsugeren din kan gi deg dårligere internettlinje? Smarte dingser opptar også WiFi, så her er fem tips til å optimalisere internettlinja hjemme!

Vi har flere og flere smarte enheter hjemme som er koblet seg til WiFi. Selv om enheten ikke er i bruk, vil den fortsatt påvirke hastigheten din. Hvorfor? Jo, det er to hovedgrunner til det:

For det første så vil enheter som er fjernstyrte via en app fra telefonen alltid søke til det trådløse nettet for å sjekke om det har kommet en ny “beskjed” til deg. Dette kan være en panelovn på hytta du kan skru av eller på, eller velge starttid for robotstøvsugeren.

For det andre vil det for hvert eneste varsel eller hver nedlasting på telefonen din “pinge” alt som er koblet til det trådløse nettverket. Dette går i utgangspunktet så raskt at du ikke merker det, men har du en eldre enhet vil den oppleves treg.

1. Sjekk WiFi-enhentene dine

Slik sjekker du WiFi-enhetene dine:

  • Skru av WiFi på enheter som ikke er i bruk (telefon, nettbrett, PC-er)
  • Sjekk tilkoblingen til enhetene i bruk som, nettbrett, laptoper, telefoner og robotstøvsugere
  • Sjekk fastmonterte enheter som vaskemaskin, TV, kjøleskap
  • Sjekk innebygde enheter som inneklimasystemer, persienner som justerer seg etter vær og vind

2. Sjekk internetthastigheten

Det er abonnementet ditt som avgjør hvilken hastighet du har på internettlinjen. Med flere smarte enheter i huset, kan det være lurt å dobbeltsjekke om du faktisk har den hastigheten du betaler for.

Slik sjekker du internetthastigheten din:

  • Koble en PC til modemet med en internettkabel. Kabel brukes fordi trådløst nettverk gir ustabile resultater når man skal teste hastigheten
  • Gå til Speedtesten, og vent på resultatet. Dette kan ta noen sekunder.

3. Plassering av modem

Etter at du har sjekket internetthastigheten din, kan det være lurt å tenke på hvor langt signalene må flytte seg rundt i huset. Jo kortere vei for signalene, jo raskere internett. Derfor er det lurt å plassere modemet så sentralt i boligen som mulig, eller i nærheten av de stedene det er mest bruk for internett.

Et modem bør plasseres høyt, både i rommet, men også i selve boligen. Hvis du bor over to etasjer, anbefaler vi å plassere modemet i øverste etasje. Bor du over tre plan bør modemet plasseres høyt i andre etasje.

Når du plasserer, eller flytter et modem, forsøk å unngå umiddelbar nærhet til mikrobølgeovn, robotstøvsugere og annet trådløst utstyr. Modemet bør heller ikke plasseres i nærheten av akvarium – rett og slett fordi vann hindrer internettsignalene!

Her er noe spørsmål du bør stille deg når du skal sjekke plasseringen på modemet i huset:

  • Er modemet plassert i nærheten av oppholdsrommene vi bruker mest?
  • Er modemet plassert i en ende av huset som ikke har behov for internett?
  • Er modemet plassert mellom tykke vegger, betong eller lignende til oppholdsrommet?
  • Er modemet plassert i nærheten av trådløst utstyr eller akvarium?

4. Velg riktig frekvens (2,4 GHz, 5 GHz)

Nyere modem har to ulike frekvenser de sender internettbølger over; 2,4 GHz og 5 GHz. 

2,4 GHz er en litt tregere frekvens, men er veldig gunstig hvis man sitter et stykke fra modemet. 5 GHz-frekvens er et raskt nett og bølgene går dobbelt så raskt enn over en 2,4 GHz-frekvens. Samtidig vil 5 GHz-frekvensen være tregere jo lenger fra man er fra modemet.

5 GHz-frekvens sender dobbelt så mye data til en enhet, og for å opprettholde den hastigheten bør veien fra modemet til enhet være så rask som mulig. En TV som ofte står i nærheten av modemet kan ha en frekvens på 5 GHz, men en mobil som forflytter seg hele tiden kan med fordel ha en frekvens på 2,4 GHz.

Tips! Sjekk at alle smarte enheter du har i huset er koblet til den nyttigste
frekvensen. Husk at enheter som flyttes ofte fint kan være koblet til 2,4 GHz.

5. Vurder oppgradering

Dersom du har gått gjennom sjekklisten og fortsatt opplever treg internetthastighet, kan det være at du burde oppgradert abonnementet ditt. Jo flere smarte enheter du har, jo høyere hastighet bør du ha. Men det hjelper lite med høy hastighet, om man mangler signalpunkter i huset.

Premium Wi-Fi leveres med et meshnettverk, som gir deg flere sentrale signalpunkter. Signalpunktene plasseres strategisk i huset for å optimalisere signalstyrken til de ulike enhetene.